fragmenty projektu złożonego w Fundacji Wspomagania Wsi w październiku 2005 roku
[...] [...] [...] Plan warsztatów kulinarno-zielarskich Warsztat piekarniczy – wykorzystanie pieca chlebowego do wypieku piecuchy świętokrzyskiej (produktu w prostej linii wywodzącego się z tradycji podpłomyków) i różnych rodzajów chleba; marzec – 8 dni: prowadzenie K.Wrona Warsztat wędzarski – zastosowanie metod wędzenia wędlin do konserwacji długotrwałej; kwiecień - 4 dni: prowadzenie K.Wrona Warsztat “Stukrotne łąki i Las czarodziej” - wprowadzenie w sztukę poszukiwania, rozróżniania i pozyskiwania surowców roślinnych: owoców, liści, korzeni, kłączy, ziół, z wyłączeniem grzybów; wprowadzenie elementów edukacji ochrony środowiska – rośliny chronione, rezerwaty, sposoby wykorzystania tych surowców, metody suszenia, konserwacji, przetwarzania; od kwietnia do października - 10 dni: prowadzenie H.Świątkowska Warsztat “Gość w dom” - sztuka przyjmowania i obsługi gości, profesjonalne prowadzenie placówki kulinarnej, estetyka stołu, opakowań, wskazanie sposobów promocji i dotarcia do odbiorcy, wymagania sanitarne; maj-czerwiec – 8 dni: prowadzenie K.Wrona Warsztat “Spiżarnia smaków” - receptury i wykonanie wzorcowych przetworów owocowo zielarskich i warzywnych na zimę; lipiec-listopad - 10 dni: prowadzenie H.Świątkowska Kwalifikacje osób prowadzących warsztaty Hanna Świątkowska - absolwentka wydziału Zootechniki Akademii Rolniczej w Krakowie, żona leśnika, pracownika Świętokrzyskiego Parku Narodowego w Bodzentynie. Zielarka z wieloletnią praktyką (rozpoznawanie i konserwacja roślin zielnych) związana ścisłą współpracą z firmami promującymi leczenie naturalne. Poprzez środowisko leśników dobrze znająca problematyką ekologii, ochrony środowiska oraz edukacji w tym zakresie. Artystka w zakresie rzemiosł artystycznych – haft, lalkarstwo, tkactwo. Publikowała artykuły o tematyce zielarskiej oraz społeczno – kulturalnej w prasie lokalnej oraz zagranicznej. Autorka nowatorskich pomysłów kulinarno-zielarskich. Kolekcjonerka wiedzy etnograficznej i historycznej (stroje, obyczaje, kulinaria). W ramach pracy w Stowarzyszeniu nadzorująca przygotowania kulinariów zielarskich Krzysztof Wrona – pomysłodawca projektu „Laboratorium Swojskiego Smaku” Doświadczony restaurator, projektant wnętrz na potrzeby gastronomii, twórca strategii rozwoju dla wielu restauracji m.in. “Pod drewnianym bocianem” w Katowicach, “Niebo” w Raciborzu, “U Wronów” w Tarnowskich Górach. Poeta, animator działań kulturalnych na terenie Śląska, Beskidu Niskiego i Gór Świętokrzyskich. Zamieszkały w Dąbrowie Dolnej, dysponent lokalu przeznaczonego na warsztaty Laboratorium Swojskiego Smaku. <<< |